V86 Onsdag 26 sep Åby/Solvalla

V86-1, AUTO 3140, Stayerlopp, Åby

7 MICHELANGELO ÅS-Johan Untersteiner 23%

Michelangelo Ås har sex andraplatser men blott en seger i år på fjorton starter. Men det ska inte ses som ett tecken på att Michelangelo Ås moral är av svikande karaktär, utan som ett bevis på att Daniel Redéns travare tävlat mot väldigt tufft motstånd. Sett ur det perspektivet är det faktiskt starkt att han lyckats vara bland de två första i hälften av årets starter. Han är startsnabb men har flera startkanoner innanför sig så det troliga är att Örjan Kihlström tar en lugn start och söker en lämplig position i andraspår, särskilt som distansen är lång. Slipper bara Michelangelo Ås dödens så känns det väldigt troligt att han dyker upp i segerstriden igen.
3 VÄSTERBO EXACT-Thomas Uhrberg 38%

Västerbo Exact är snabb bakom bilen och vann direkt i comebacken. Borde inte vara sämre nu och med tanke på läget får han en fin resa. Han är kanske den i fältet som är mest gynnad av att loppet går över hela tre varv.

5 BREIDABLIKS NUBBE-Marc Elias 13%

Breidabliks Nubbe startar försiktigt men när han är i ordning så tävlar han på en väldigt hög nivå. Senast såg han fin ut och det såg inte slutsålt ut över mållinjen, även om han inte kunde ta sig förbi just Michelangelo Ås sista biten. Precis som för den förre är Breidabliks Nubbe kvick ut, men lär inte heller nå någon ledning. Det luktar viss dödensrisk och då är det så klart svårt att vinna oavsett distans.
4 MR LINDY-Veijo Heiskanen 15%

Mr Lindy tog en längd på 3 Västerbo Exact förra gången, och bör kunna göra det nu också och kan vara den som sitter i spets när krutröken skingrats. Han håller fin form och gör bra lopp varje gång. Det här blir första gången som han startar över lång distans, men bara han håller sig lugn så tror jag att han ska kunna hänga med de flesta hästar. 

6 BARON GIFT-Rickard Svanstedt 5%
2 BULLYOUNG-Robert Bergh 3%
1 QUANTANAMERA-Henrik Rudqvist 2%
8 GO GREEN PELLINI-Peter Zadel 1%

 

V86-2, AUTO 1640, Solvalla 

1 CANARI MATCH-Örjan Kihlström 14%

Canari Match är den som kan utmana den stora favoriten om man nöjer sig med rygg på Redéns fransos. Denna springare öppnar bra från start och kan mycket väl spetsa initialt. Får en fin resa och det ska vara god chans att han slutar längst fram om inte Ringostarr bjuder upp till het kamp.

6 RINGOSTARR TREB-Torbjörn Jansson 72%

Fyra månader har förflutit sedan Jerry Riordan fick uppleva sin största stund på en travbana. Ringostarr Treb hade stått emot Propulsion och övriga deltagare i elitloppsfinalen och den 60-årige amerikanen fick vandra ner för Solvallas upplopp som vinnare av det finaste travlopp vi har i det här landet. I fjol sprang hans hästar in drygt 20 miljoner kronor vilket gav en nominering till titeln ”Årets tränare”. För att kunna toppa det i år krävs sannolikt seger i ”VM-loppet” International Trot på travbanan Yonkers i fosterlandet 13 oktober. Ett lopp som Riordan vann i fjol med Twister Bi, som numera lämnat stallet. Istället är det elitloppsvinnaren Ringostarr Treb som ska göra resan över Atlanten och slåss om förstapriset på drygt 4,5 miljoner kronor.

- Det blir spännande eftersom jag tror att förutsättningarna passar honom perfekt. Hästen trivs på små banor och är lätt att resa med, han är så otroligt intelligent. Dessutom tror jag att distansen 2011 meter gynnar honom på den typen av bana.Men först väntar en start på Solvalla, i V86-2 på onsdagen, där segerchecken är 40 000 kronor.
Då är det inte svårt att ana tränarens prioriteringar.
- Alla som spelar måste förstå att det viktigaste den här gången är att hästen får en nyttig genomkörare som gör att han går framåt i form. Det värsta scenario jag kan tänka mig är att han blir utsvarad i en 1.07-öppning och sedan får trava utvändigt om ledaren. Om valet står mellan att trava i dödens eller i rygg ledaren så hoppas jag att Torbjörn väljer det senare. Vi måste vara rädda om hästen. Wilhelm Paal är avstängd och då ville jag ha någon som kan hantera pressen av att köra en sådan här häst i en sådan situation. Jag vill inte träna honom utan överseende från hans veterinär Jonas Tornell så när han tog en månads semester i somras fick Ringostarr Treb också göra det, därför har det tagit tid.

- Jag har kört en mile (1 609 meter) på 1.16,5 med 1.12 sista 800. Hästen var fin och kändes bra i puls efteråt, mer än så vill jag inte pressa honom i träning. De tuffa loppen där nere utvecklade honom verkligen. Jag tror inte att han är i samma form nu, han känns inte lika explosiv, men förhoppningsvis ska det här loppet föra honom dit. Det blir det vanliga. Barfota runt om, amerikansk sulky och öppet huvudlag. 

- Jag sa redan i onsdags att han ska köra hästen som en tränare och inte som en catchdriver. Tror han att han kan komma till ledningen utan att det kostar för mycket får han givetvis ladda från start, men jag har inget emot om han skulle välja ett mer passivt upplägg.

- Det är förstås upp till var och en, men jag skulle inte göra det. Givetvis kan han vinna loppet om det blir kört på rätt sätt. Om han skulle komma till ledningen eller få en ryggresa i passande tempo. Men som jag läser loppet så tar Örjans häst (1 Canari Match) spets och springer en 1.10-tid. I sådana fall är det inte troligt att vi kan slå den. Jag hoppas att jag har fel, men det viktigaste för mig som tränare är att hästen får en positiv upplevelse inför resan till USA, säger Jerry Riordan.

5 MAORI TIME-Erik Adielsson 5%

Maori Time har haft förtvivlat svårt att få till det på svensk mark. Den forna elitloppsdeltagaren kom hit med goda vitsord och skulle hon få till det och visa lite av sin kapacitet ska hon kunna vara långt framme här.

4 EXPLOSIVE DE VIE-Kevin Oscarsson 4%

Explosive de Vie är på gång igen, men det här blev ett tufft lopp och han är kanske inget hett segerbud. Jim Oscarsson tror i alla fall på en fin insats från sin häst.
3 PYTHAGORAS FACE-Kenneth Haugstad 1%

Pythagoras Face var klart förbättrad senast, men vinner knappast det här loppet. 

7 KING CITY-Ulf Ohlsson 2%
2 SPITCAM JUBB-Jorma Kontio 2%

 

V86-3, AUTO 2140, Monté, Åby

2 RAPIDO-Siv Emelie Lövvold 32%

Rapido är en dansk montéstjärna som uteslutande startar under sadel. Han har tagit imponerande 22 segrar på 47 starter men på sju försök i Sverige har det inte blivit någon större framgång, trots att han startat som klar favorit flera gånger. Siv Emelie Lövvold är också en mycket duktig ryttarinna. Hästen har vunnit både i Norge och i Tyskland så långresa verka i sig inte vara något problem. Plockade ganska enkelt ner ledaren senast och såg stark ut. Formen är bra och det kan bli ledning runt om, även om tioåringen lär utmanas från början. Bra chans, men han står ganska hårt inne i loppet och han har som sagt inte vunnit i Sverige på sju försök. 

6 VIKING OLYMPIC-Iina Aho 18%

Viking Olympic är en synnerligen van montéhäst som här gör sin 27:e montéstart. Senast avslutade han rykande i underkant 1.10 sista 500 meterna och gick med full fart över mål. Han har varit med i segerstriderna varje gång på slutet och är säkert med och krigar nu igen.
1 TIPTOE-Sophia Olsson Jacobsen 9%

Tiptoe ståtade med tre raka segrar innan den senaste fjärdeplatsen. Han står alltid för bra insatser i monté och lär få ett fint lopp härifrån. Tiptoe har haft innerspår bakom bilen i fyra lopp och tagit ledningen vid ett tillfälle. Har vunnit två av de tre lopp han gått i ledningen. Trivs på Åby där det blivit tre segrar på tio starter.

8 WHISKY AKEMA-Sofia Adolfsson 22%

Har gått ett lugnt jobb för sadel inför sin montédebut. Mycket svårbedömt och det är antingen fågel eller fisk. Får bästa ryttarinnan på ryggen.
7 OFFSHORE MAN-Jenneifer L Oscarsson 9%

Offshore Man har bara testat monté en gång förut, och det var för nästan tre år sedan, och det hela ändade i galopp. Han är normalt blixtrande snabb ut och det brukar vara en användbar egenskap även i monté.

10 PATHOS O.M.-Christina A Hande 1%

Pathos O.M. ska inte glömmas. Senast fick han stryk av Tiptoe, men var mer spelad än denne. Gången innan vann han överlägset från ledningen. 

3 PILEVALLAS KRABAT-Malin Andersson 1%
5 NY DIAMONDINTHESKY-Roya Haghighat 1%

9 HE´S A DIFFACOLT-Tova Bengtsson 3%

4 VICTORIOUS STAR-Henriette Larsen 4%

 

V86-4, AUTO 2140, Solvalla

1 FREDDIE SILVÅKRA-Björn Goop 19%

Freddie Silvåkra har hela tiden presterat fint, men senast då han för första gången gick barfota, växte han minst en klass. Senast visade han finfin startsnabbhet och trots en tuff inledning i spåren i väldigt högt tempo så stack han bara undan till slut. Distansen är nu ett halvvarv längre men det är inte direkt någon nackdel för ”Freddie”.  Jag tror han kan spåra runt om och väljer att tippa honom före favoriten.  Freddie Silvåkra har haft innerspår bakom bilen i ett lopp. Fick då rygg ledaren. Vann den enda gång han gått i ledningen. 

5 CHARLOCK WIKING-Magnus Jakobsson 52%

Charlock Wiking har en imponerande rad, men har inte startat sedan i maj och kan behöva loppet. Han är dock ingen bluff utan en snabb häst för klassen som tränar bra! Charlock Wiking är obesegrad felfri och blir spännande att följa. Motståndet är dock inte alls dåligt och han måste vara bra för att vinna. Charlock Wiking har vunnit de två lopp han gått i ledningen. 

3 XANTHIS COKTAIL-Ulf Ohlsson 11%

Xanthis Coktail är rejäl, men lite osäker. Senast galopprade han i dödens på upploppet och hade varit sämst tvåa utan missödet. Gången innan kunde han vinna trots ett tungt slutvarv och slog då bl a loppets favorit Freddie Silvåkra. 

2 TWILIGHT SPEED-Oskar Kylin Blom 4%

Twilight Speed har vunnit tre av de fyra lopp han gått i ledningen. Körs av Oskar Kylin Blom för första gången. 

8 FARNESE BOKO-Jimmy Dahlman 1%

 

7 STONECAPES PECCA-Jarno Koskela 1%

Stonecapes Pecca fick öppna fort senast för ledningen och sedan tvingades jag släppa efter tryck. Han avslutade sedan bra. Efter det loppet fick han halsinfektion och det har tagit lite tid att få igång honom. Han har dock fått två skarpare jobb i kroppen inför detta, men det kan fattas lite i honom och han kanske behöver ett lopp i kroppen. Spåret är inte bra, men hästen är kvick ut om man laddar med honom, men som det ser ut är det snabba hästar invändigt också så det blir främst att försöka komma ner i vettig position och ge honom ett snällt lopp. Hästen har annars en hel del kapacitet i sig, men han behöver starta kontinuerligt. Inga ändringar är planerade.

6 STERN-Jim Oscarsson 5%

Stern spurtade starkt senast och kan skrälla igen. Efter att ha legat sist halvvarvet före mål susade han förbi gänget över upploppet och vann säkert, till ofattbara 28 gånger pengarna. Lite tuffare emot nu.

10 ARK BORN AS TWIN-Per Oleg Midtfjeld 2%

4 ELEGANT FROST-Linda Sedström 2%
9 PROTOTYPE HANOVER-Kevin Oscarsson 1%

12 HEARTBEAT-Kaj Widell 2%
11 POMEROLL AM-Kenneth Haugstad 1%

 

V86-5, VOLT 2140, 3-åringar, Åby

5 ZANZIBAR EFFE-Christoffer Eriksson 46%

Det är en väldigt fint stammad häst som är lillasyster till elitloppshästen Nesta Effe och flera andra bra hästar. Hon var sjuk hela fjolåret och är väldigt stor vilket gjort att hon blivit lite sen. Hon travar inte speciellt bra ännu, men utstrålar otrolig klass och kommer att bli bra med tiden. Senast drog man av framskorna vilket gav positiv effekt och hon kommer att gå likadant här. Hon tävlar med amerikansk sulky eftersom det är den största de har i stallet och den enda som passar henne. Trots det tror jag inte att femtespåret ska betyda någon större galopprisk förutsatt att hon tas lugnt första biten. Banan var väldigt snabb senast så tiden ser nog lite bättre ut än vad den var, men hon ska gå framåt för varje start och får tipset här.

1 FELIX AM-Adrian Kolgjini 4%

Felix Am kan komma till spets. Kommer han till ledningen körs han nog där, men skulle det bli en invändig resa nalkas det ju open stretch över upploppet så då får Felix Am chansen ändå. Felix Am har innerspår i främre volten för första gången. Har haft andra öppna spår i två lopp och ”som bäst” övertagit ledningen efter 450 (spår 3). Vann den gången. 

11 MELLBY GLADER-Robert Bergh 11%

Mellby Glader har bara en seger på tolv starter men har varit ute i tuffa gäng på sistone och går verkligen ner i klass den här gången.

6 MAJORS CORONA-Conny Gustafsson 10%

Majors Corona är inte alls tokig, men då han inte är så snabb från start föreligger en viss vingelrisk. Senast avslutade han bra som tvåa efter att ha fått fritt spelrum från tredje invändigt 350 kvar. 

7 ADDE S.H.-Johan Untersteiner 3%

Måste visa lite mer för att vinna men det låter bra från stallet och det blir laddning för spets. Även barfota runt om och den här ska man se upp för. Adde S.H. hette fram tills nyligen Adolf S.H., men har tvingats till namnändring då namnet väckt anstöt (man behöver inte allt för vild fantasi för att läsa ut de avslutande initialerna). Helt rätt att inte tillåta ett sådant namn, men hur funkar det med spelsäkerheten när hästens namn plötsligt ändras?

3 SPEEDY TILLY-Mikael J Andersson 2%

Speedy Tilly såg ut att ha krafter kvar senast.
8 GOGO HALL-Thomas Uhrberg 2%

Gogo Hall är en norsk gäst som agerat osäkert på slutet, men innan dess gått ganska jämnt. Han är förstås lite svår att sätta in här, men han borde räcka ganska långt. 

10 BACCHUS L.I.-Carl Johan Jepson 3%

4 NAMANGA HILL-Peter Ingves 14%

Namanga Hill kommer också från vinst, och vann då på ett rejält sätt efter en resa i dödens. Även han har ett svårt spår, men tar han sig iväg är han ett bud om segern. 

2 BEAKS MANELLO-Henrik Rudqvist 5%

9 PIM PIM JOLI-Henrik Johansson 1%

 

V86-6, AUTO 2140, 3-åringar, Solvalla

6 PARK VIEW-Erik Adielsson 45%

Park View har gjort två starter för Frode Hamre och har vunnit båda loppen. Han såg finare ut senast jämfört med näst senast och utvecklingskurvan ser ut att gå i rätt riktning. Han är startsnabb och får säkert överta ledningen om han inte kommer dit direkt av egen maskin. Det finns intressanta motbud, men Park View känns som en naturlig förstahäst.

11 THOUGHT HANOVER-Kevin Oscarsson 16%

Thought Hanover är en annan amerikanskfödd hingst som visade styrka över lång distans senast. Han noterade svenskt rekord då, efter att ha slagit Alone knappt. Thought Hanover har bara missat pallen en gång på sju starter. 

10 VERSAILLES U.S.-Ulf Ohlsson 9%

Versailles U.S. gör sin blott sjunde start men har redan hunnit visa imponerande hårdhet och fart. Har fin fart för sin klass och känslan är att treåringen är under utveckling. Höll emot starkt i Umeå och med rätt ryggar och tempo kan det vara dags. Tål grovjobb.
5 AKING BAKASYON-Anders Eriksson 1%

Aking Bakasyon har varit väldigt jämn och säker under hela säsongen. Man har matchat honom ganska tufft och det är därför han inte har mer än en seger. Senast hade de vässat upp honom lite extra och körde med helstängt huvudlag för första gången. Han var fin då och känns lika bra inför det här loppet. Hästen är stabil från start och det går att köra på honom. Han ska kunna komma iväg ganska bra och han gör alltid sitt bästa, även om han skulle behöva göra grovjobb. Skrällbud vid gardering.

4 ARCTIC MICHELLE-Pekka Korpi 1%
1 BROTHERS N´ARMS-Örjan Kihlström 19%

En import som gör debut för Stefan Melander. Hästen är säkert inte vässad och kan behöva loppet är känslan. Brothers N’ Arms är undan ett av världens bästa föston, Gala Dream, som är mamma­ till bland andra Father Patrick och Pastor Stephen. Brothers N’ Arms är dock ostartad i Sverige och väldigt svår att taxera. Kapaciteten borde vara skyhög.

3 FEATHER SISU-Björn Goop 4%
9 FRUSKA AM-Kristian Lindberg 1%
8 MARIAH´S BABY K.V.-Jorma Kontio 1%
12 THUNDERPEDIA-Jim Oscarsson 1%

2 FOLLOW ME SISU-Mattias Djuse 1%

7 CARHU-Stefan Arvidsson 1%

 

V86-7, AUTO 2640, Åby

1 SUPER STEVE-Marc Elias 36%

Super Steve har gått riktigt starkt varje gång och är motiverad favorit. Distansen är dock ny, vilket inte gäller för de värsta motbuden. Conrad Lugauers treåring har inlett karriären mycket lovande och blir han inte fast på innerspåret har han bra vinstchans. Han har kommit till ledningen i ett tidigt skede i sina två senaste starter, som också resulterat i överlägsna segrar. Super Steve har innerspår bakom bilen för första gången. Har haft andra gynnsamma spår i fem lopp och ”som bäst” tagit ledningen efter 175 (spår 2). Vann den gången. Har vunnit de två starter han gjort på Åby. 

6 PEAKSTER-Peter Ingves 21%

Peakster var senast ute i ett långlopp i Danmark som vanns av Bandit Brick (stod förvisso på tillägg). Peakster kom då loss ganska sent och spurtade mycket bra tillslut långt efter vinnaren. Nu är det lång distans igen och motståndet är av en annan kaliber och Peakster slåss om segern.
12 HARVESTING TIME-Stefan Söderkvist 2%

Harvesting Time vann senast enkelt till 79 gånger från dåligt utgångsläge. Ännu sämre läge den här gången men nu finns dokumenterad form.
11 RANDEMAR R.D.-Johan Untersteiner 17%

Randemar R.D. galopperade i starten i derbykval senast. Hästar som kommer ut efter derbykval är alltid värda att bevaka och felfri är han tidig. Han har lite pengar på sig sett till kapaciteten och från bakspår bör han sköta sig. Hästen tål säkert att göra en hel del jobb på egen hand mot dessa.
7 QUICK RIGHT-Thomas Uhrberg 5%

9 STARO JUNIQUE-Carl Johan Jepson 5%
4 COCKTAIL ABB-André Eklundh 3%

Cocktail Abb har vunnit de tre lopp han gått i ledningen. 

5 HICKOMISSCHAMPAGNE-Mikael Å Linderoth 1%

2 YANKEE EAGLE-Christoffer Eriksson 1%
3 HARVEY BOKO-Kim Eriksson 2%
10 BORIS-Jeppe Juel 2%
8 EVAN WILLIAMS SISU-Bo Falsig 5%

 

V86-8, AUTO 2140, Solvalla

7 AUTO RELIGHT-Örjan Kihlström 12%

Auto Relight är i utmärkt form, för dagen och han är startsnabb. Får han överta täten? Trots spår en bit ut på vingen är det tänkbart att Örjan Kihlström kan placera sin springare i tät. Det är inte så många startraketer invändigt. Och hästen är rejält på gång nu. Han slog flera bra hästar från ledningen senast, men fick se sig besegrad av Magnus Jakobssons kapable Global Unprotected. Gången innan tog han hem ett trekilometerslopp från samma position. Han laddas och kan till och med få överta ledningen. Farlig oavsett resa. 

10 GLOBAL THUNDER-Anders Eriksson 2%

Kan vara skrällen när pengarna ska fördelas. Kommer från seger på en låg 13-tid och gick en 13-tid även på full distans i starten innan som trea. Helt borglömd på strecken i ett öppet lopp.
3 GINOTONIC-Jorma Kontio 18%

Jorma Kontio kör vanligtvis Hawk Cliff, men sitter nu upp bakom ett hett motbud istället. Ginotonic har också haft segertorka ett tag men krigar ofta om en tätplats ändå. Ginotonic saknar årsseger, men har oftast startat från svåra lägen och gjort det bra. 

2 HAWK CLIFF-Björn Goop 23%

Hawk Cliff har inte­ vunnit sedan oktober 2016 och det är inte så vanligt för en häst som förmodligen blir ganska så stor favorit på V86. Det handlar om en i grunden klassig valack med ett fint utgångsläge och att Björn Goop sitter upp i sulkyn för första gången känns intressant. Hawk Cliff har vunnit fem av de sex lopp han gått i ledningen. 

1 ENSEMBLE AM-Erik Adielsson 7%

Ensemble Am har haft innerspår bakom bilen i två lopp. Facit: Ledningen respektive startgalopp. 

12 LÖVDALA PRINCIPITO-Emilia Leo 14%

4 SIGEL DOC-Torbjörn Jansson 11%

8 RED WHITE N BLUE-Ulf Ohlsson 5%
11 DAVY JONES SISU-Tomi Haapio 2%

5 CIKORIA FRAZER-Tobias J Gustafsson 2%

Cikoria Frazer gick i mål med rubbet sparat senast och hon gav då ett formstarkt intryck.

9 KASHMARY NIGHT-Kenneth Haugstad 2%

6 SUPERIEUR-Rikard N Skoglund 2%

 

Systemförslaget:

1) 2-3-4-5-6-7 (1-8)

2) 1 Canari Match/6 Ringostarr Treb (5-4)

3) 1-2-6-7-8 (10-3)

4) 1 Freddie Silvåkra/5 Charlock Wiking (3-2)

5) 1-5-6-7-11 (3-8)

6) 6 PARK VIEW (11-10)

7) 2 SUPER STEVE (6-12)

8) 1-2-3-4-7-8-10-12 (11-5)

4800 rader/1200:-

Om man även spikar 7 Auto Relight i avd.8 så blir kostnaden endast 150:-

Skapad i V86.

Lämna en kommentar